Dom flesta säger Ja till förändring men Nej till att behöva förändras. Så, vem är du i en förändring? Ju mer du kan sätta ord på dina behov i en förändring, desto smidigare och mer lättsamt kan du ta dig an den. 

I en förändring ska vi alla igenom olika faser av ”oro”. Allt från chock, ilska och frustration, till acceptans för att sen till sist kunna bli mottagliga för det nya. Om du inte hanterar det, kommer rädslorna triggas igång. Försvarsmekanismer. Ursäkter. Försvar och förklaringar till varför det inte behöver göras. Du skapar hinder för dig själv. I delar kommer rädslorna ändå att göra sig påminda, men genom en större självinsikt och -medvetenhet, kan du ha lite mer ”styr” på dem och dig.

Vill du vara i ett annat rum än det du befinner dig i förstår du att du måste resa dig och förflytta dig. Det krävs en ansträngning av något slag. Ganska enkelt att förstå. Samma process gäller även i andra förändringar, med den skillnaden att när det är förändrade beteenden som krävs, så upplever vi det svårare.

Det handlar främst om ett motstånd till det okända. Kommer jag klara det? Kommer jag känna mig dum om jag inte klarar av det? Kommer jag bli generad? Med stor sannolikhet kommer du att  behöva gå utanför din komfortzon, och då är det bra att du har koll på ungefär var den ”slutar” och vad som händer med dig när du är en bit utanför den. Lite som att kunna stretcha och stärka den muskeln.

Häng med och få en ökad insikt i hur du egentligen är och beter dig i en förändring, och varför. Ju mer du kan lyssna inåt och möta dina behov, desto enklare blir det. Alltså, ju mindre motstånd du bygger upp, desto enklare blir det.  Förändringar kommer nämligen ske vare sig du vill eller ej.

Med sol,
Johanna Gittne Jerrstedt & Karin Ulfhielm