Samtal om…

Social tillit – varför är den viktig
och hur främjas den?

Ett samtal om tillit

Den här gången utgår samtalet från frågeställningen “Social tillit – varför är den viktig och hur främjas den?”

Samtalet kommer att ha sin utgångpunkt från skriften “Social tillit – varför är den viktig och hur främjas den”, skriven av välfärdsforskaren Andreas Bergh och utgiven av den politiskt oberoende tankesmedjan Fores.

För att samtalet skall bli meningsfullt för både dig och de andra som deltar är det viktigt att du läser skriften innan vi ses. För att få ännu mer av samtalet, gör gärna lite noteringar och ta med dem till samtalsklassen.

På så sätt blir förberedelsen inför klassen också en utvecklande och värdeskapande aktivitet. Du kommer redan innan klassen att ha en annan förståelse och uppfattning om ämnet. Bra va!

Social tillit

Min spaning är att vi håller på att rasera sveriges grundvalar, det svenska samhällskontraktet, nämligen att vi byggt hela samhället på tillit och att människor gör rätt för sig – så gott de kan. Genom att betala skatt och ha en människovänlig syn på varandra (vi gör så gott vi kan) så att människor ska få del av skola, utbildning, omsorg, boende, sjukvård, polis.

Hjälp mig förstå var det gått fel här?

Är det verkligen så att människor “fuskar” så mycket med våra gemensamma förmåner, skyldigheter och rättigheter, att det nu kostar staten så mycket att vi behöver krossa vårt samhällskontrakt? Hur många fuskar egentligen? I reda tal. Jämfört med de som gör rätt för sig?”

Kristina Bähr