Samtal om…

Essän Frosseri –
man får väl unna sig”
av Maria Wolrath Söderberg

Ett samtal om frosseri

Den här gången utgår samtalet från en essä som heter ”Frosseri – Man måste väl få unna sig?” och är skriven av Maria Wolrath Söderberg.

Essän handlar om vår konsumtion och hur den påverkar klimatet och den finns gratis tillgänglig på nätet:

Ladda ner texten här >>

Vid en första anblick kan den kännas jobbigt lång men sidorna är korta, många är tomma och det räcker att läsa sidorna 11-46. Det går på mindre än en halvtimme även om man tar det lugnt!

För att samtalet skall bli meningsfullt för både dig och de andra som deltar, förutsätter vi att du innan samtalet aktivt har läst eller tittat på underlaget som ligger till grund för samtalet; kanske noterat ned saker som du tycker är extra intressanta.

På så sätt blir också själva läsandet/lyssnandet i sig en mer aktiv aktivitet samtidigt som det också blir en förberedelse för vårt samtal. Hänger du med?

“Vi kräver en politik som skyddar oss mot omställningen, snarare än mot klimatkrisen”

Maria Wolrath Söderberg

Det är otroligt nyttigt att möta sina egna argument och förklaringmodeller för att slippa klimatanpassa mig, och hoppfullt att de som har ställt om faktiskt inte alls tyckte att det var så svårt. Det är mest mentala hinder vi behöver komma över. På så vis skiljer sig inte klimatomställningen från något annan form av beteendeförändring, det börjar med att vi måste ge upp några av våra intalade sanningar.

En annan viktig lärdom jag tog med mig var att vi har missförstått den liberala idén om frihet. Den idén handlar inte om obegränsad tillgång till allt vi åtrår. Den handlar om min frihet att välja det liv jag vill ha, UTAN att begränsa andras frihet. När jordens resurser håller på att ta slut så kanske frihet handlar mer om att bli fri från vårt snudd på sjukliga behov av prylar, status och konsumtion? Frågan jag tar med mig är: vilken sanning kopplat till konsumtion behöver jag släppa?

Helena reflekterar över viktiga insikter efter att ha läst essän