Det var en gång ett arbetslag på företaget Innovatrus som kämpade med att hitta sin gemensamma rytm. Teamet, bestående av sex medlemmar från olika avdelningar, hade fått ansvaret att utveckla företagets nästa stora produkt. Men istället för att bli en sammansvetsad grupp, var de på väg att implodera. 

En dysfunktionell start 

Teamet bestod av personer med olika bakgrunder och arbetsstilar. Anna, projektledaren, var van vid att ha kontroll över varje detalj, medan Erik, utvecklaren, föredrog att arbeta självständigt utan inblandning. Maria, från marknadsavdelningen, ville se omedelbara resultat, medan Jonas från designteamet tog tid på sig att slipa på detaljerna. De hade alla sina styrkor, men när de sattes samman i ett team krockade deras arbetssätt, och projektet fastnade i en nedåtgående spiral. 

Mötena var oorganiserade och fyllda med missförstånd. Diskussionerna blev snabbt till konflikter och istället för att hitta lösningar, grävde sig medlemmarna djupare ner i sina egna skyttegravar. Stressen ökade och deadlinen närmade sig, och framstegen var minimala. Något måste förändras, och det snabbt. 

Första steget mot förändring 

Efter ännu ett möte som slutade i frustration insåg Anna att de behövde hjälp. Hon kontaktade företagets HR-avdelning som rekommenderade Ledargymmet, en arena där man tränar och utvecklar sina förmågor att leda och samarbeta. De beslutade att prova, och snart fick teamet aktivt träna på sina inre förmågor som är avgörande för att bygga det goda samarbetet.  

Den första övningen handlade om att klargöra roller och ömsesidiga förväntningar. Teamet satte sig ner och delade öppet med sig vad var och en behövde för att känna sig trygg och produktiv i sitt arbete. Detta enkla steg skapade en grund för bättre kommunikation och minskade många av de tidigare missförstånden.  

Kommunikation som nyckel 

Nästa fokus var kommunikation. Under ett träningspass fick teamet träna på att aktivt lyssna och på att ta emot feedback. Vilka deras vanligaste försvarsmekanismer var, och hur det aktivt kunde ta hjälp av dem och bygga styrka i teamet och i sin individuella mognad. En ytterligare övning handlade om att varje medlem fick uttrycka sina största frustrationer och utmaningar, medan de andra bara lyssnade. Detta var ett avgörande ögonblick – för första gången kände de att deras röster verkligen blev hörda. 

Anna började använda teknikerna i deras regelbundna möten. Istället för att försöka kontrollera varje detalj, började hon delegera mer och uppmuntrade teamet att diskutera och lösa problem tillsammans. Gradvis började en ny dynamik att växa fram. Istället för att se varandra som hinder, började de se varandras olika perspektiv som tillgångar. De byggde tillsammans en kollektiv intelligens.  

Från motstånd till smidigt samarbete 

Några månader senare var teamet nästan oigenkännligt. De tidigare spänningarna hade börjat släppa, och en atmosfär av tillit och öppenhet hade börjat ta form. Erik, som tidigare helst arbetade själv, började söka input från de andra innan han fattade beslut. Maria och Jonas, som hade haft svårt att synka sina sätt att arbeta, fann nu sätt att komplettera varandra. De bad aktivt varandra om regelbunden feedback och stöttade varandra genom projektets utmaningar. 

Det som tidigare var ett dysfunktionellt team hade nu förvandlats till en sammansvetsad grupp som arbetade mot samma mål. När de närmade sig deadline kände de inte längre stress, utan istället spirande förväntan och stolthet över vad de hade åstadkommit tillsammans. 

Resultatet 

När projektet slutligen lanserades, blev det en stor framgång. De inte bara levererade i tid, utan produktens kvalitet överträffade alla förväntningar. Teamet hade inte bara lyckats vända ett kaotiskt projekt, de hade också fått ovärderliga lärdomar om samarbete att ta med sig i framtida utmaningar. De hade tränat sina ledarförmågor både individuellt, och än mer, tillsammans. Insikterna kring varför samarbetet haltade kom snabbt. När de fick möjlighet att fortsätta att jobba både individuellt och tillsammans med sina ledarförmågor, bidrog deras utveckling till att både vilja fortsätta att träna på gymmet, samt att de även smittade av sig till andra team och funktioner i verksamheten. 

Berättelsen om teamet på Innovatrus är en påminnelse om att det aldrig är för sent att förändra hur ett team arbetar tillsammans. Med rätt träning och inställning kan de mest dysfunktionella grupper hitta sin väg till utveckling och framgång. Kanske ditt team eller organisation har liknande utmaningar? Då kan Ledargymmet vara den förändring ni behöver. Och den sker i direkt anknytning till verksamheten, där det dagliga kan vara en del av det ni arbetar med på ”gymmet”. Börja er resa mot smidigare samarbete idag!