Jag känner att definitionerna är oändliga, och för att ändå ge min syn: Att leda med självinsikt, förebildskraft och långsiktiga visioner

Hållbart ledarskap. Det låter nästan som ett recept för något miljövänligt tvättmedel, men nej – det här handlar om något betydligt svårare. För ledare gäller det att inte bara överleva nuet, utan också att bygga något som håller över tid. För att lyckas måste vi, tro det eller ej, ha koll på oss själva innan vi kan rädda andra. Såsom vi uppmanas vid en flygning – att först sätta på oss själva syrgasmasken för att därefter hjälpa våra barn/stolsgrannar. Och med handen på hjärtat: självledarskap är kanske den svåraste typen av ledarskap, men också den varpå allt annat ledarskap bygger.

…som Otis Redding sjöng. Och ärligt talat, oavsett om det gäller att styra över en arbetsplats eller plocka ur diskmaskinen hemma, är det alltid lättare att säga något klokt än att faktiskt göra det. Som ledare är du dock på scen – varje dag. Ditt team ser hur du agerar, hur du hanterar situationer, samarbete, konflikter, stress m m. Är du beredd att jobba med din egen utveckling, eller tycker du bara att ”alla andra ska ändra sig”? Inte mycket till förebild i den typen av beteende. Ledarskap är liksom inte bara snack, det är funk eller rock’n’roll i vardagen. Och när dina handlingar lirar med dina ord, då skapar du en plats där folk vågar, lär och trivs.

I grund och botten vill vi alla vara stjärnan i vårt eget drama – vi vill bli sedda, uppskattade och, gärna, med en ovation som avslutning. Att skapa en meningsfull arbetsplats handlar om att hjälpa varje person att känna tillhörighet, att ha en roll som känns viktig. Det behöver inte handla om stora saker: Ibland räcker ett snabbt “grymt jobbat” eller att lägga märke till när någon är nyklippt kan ibland göra hela skillnaden. Och om du som ledare kan fixa det, då är du på den inslagna vägen mot ett hållbart ledarskap på riktigt.

Nu vet vi ju alla att det alltid finns en osynlig lista över saker som kan göra folk smått galna på jobbet: ovisshet, dåliga relationer, orättvisor… Och om du som ledare ignorerar dessa grejer, ja då kommer du få dina fiskar varma. Att ge dina medarbetare möjlighet till självbestämmande och tillsammans identifiera vad var och en behöver för att känna att det är rättvist handlar inte om att vika sig eller att curla – det är att ge dem chansen att blomstra. Och när folk får ”lira sina egna gitarrsolon” i låten som de framför tillsammans, mår de oftast mycket bättre (och du kan sitta och ”spisa musiken”).

Hållbart ledarskap är som långdistanslöpning, inte ett sprintlopp. Om du satsar på att skapa en organisation som mår bra även nästa årtionde, måste du ibland våga vänta med de snabbaste besluten, och också vara modig nog att ibland ombestämma dig. Långsiktighet betyder också att de val du gör idag måste tåla att granskas imorgon, nästa vecka och om 10 år. De besluten kräver involvering, och att du underbygger besluten med kvalitet.

Att vara ledare är lite som att vara förälder – men istället för ett ständigt curlande, behöver du ta ansvar för människors utveckling och mående. Och det är stort! Ansvarstagande kräver en etisk kompass. När du leder andra bär du också deras förtroende i en ask på skrivbordet. Eller i hjärtat. Att vara den där stabila ledaren, den som både är en förebild och en trygg hamn, skapar en hållbar kultur där alla kan växa. Det säger sig självt, det är helt avgörande att du har koll på dig själv – vem du är, vilka behov du har, vilka styrkor och svagheter DU har. När du aktivt jobbar på det – då har du goda chanser att verkligen bli den förebild och kloka ledare du vill vara. Ja, då är du på riktigt en hållbar ledare.

Nyfiken på hur du kan träna på dina ledarförmågor på Ledargymmet? Klicka på knappen.

Bli gratis medlem för att få ännu mer inspiration