Det finns dagar när det känns som om vi försöker navigera genom livet med en karta från 1800-talet och en kompass som fått lite väl många törnar på vägen. Och i en värld där allt går i 180 och där ”självledarskap” verkar vara svaret på allt från bättre balans till hur man gör en perfekt risotto, är det lätt att känna sig en smula vilse.

Men att utveckla en stark inre kompass är inte bara något för supermänniskor som mediterar i gryningen och kör triathlon på helgerna. Det är en träningsform för oss alla – ja, till och med för dig som fortfarande har kvar julmust i kylen i april och som tycker att en bra måndag är när man bara har ett möte på agendan.

Den inre kompassen representerar vår förmåga att lyssna till våra egna värderingar och göra aktiva val utifrån dem. I stället för att stressa över alla andras förväntningar, handlar det om att kunna säga: ”Vänta nu, vad vill jag egentligen?” utan att få kortslutning i hjärnan. Så hur gör vi då för att stärka den här inre kompassen? Här är några (smärtsamt ärliga) tips för att hitta rätt:

1. Värderingar – mer än ett snyggt ord på en poster

Vi har alla varit där: man sitter i en workshop med mjuka filtar, fruktfat och diskuterar sina ”kärnvärderingar”. Någon säger att deras värdering är ”transparens” och alla hummar instämmande. Men om vi ska vara ärliga, så är värderingar så mycket mer än vad som låter snyggt på LinkedIn. De är vår personliga kompass, de inre signaler som säger åt oss vad som är rätt och fel, även om ingen annan tittar på.

  • Övning: Fundera över situationer där du har känt dig riktigt irriterad eller lycklig. Vilka värderingar låg till grund för de känslorna? Om du till exempel blir stressad när folk inte håller tiden, kanske du värderar respekt och punktlighet. Skriv ner dina insikter och ställ dig frågan: Hur kan jag leva mer i enlighet med dessa?

2. Självmedvetenhet – observera utan att döma (även när du snäser åt kaffemaskinen)

Att öka sin självmedvetenhet handlar inte om att förvandlas till en konstant självanalytisk zombie. Det är mer som att skruva upp ljuset i ett mörkt rum och plötsligt se allt lite klarare. När du kan stanna upp och observera dina reaktioner utan att gå direkt in i ”Varför gjorde jag sådär igen?”-panik, har du kommit en bra bit på vägen.

  • Övning: Nästa gång du känner dig stressad eller irriterad (t.ex. när kollegan använder alla koppar och lämnar kaffemaskinen som en brottsplats), försök att observera känslan utan att döma dig själv. Fråga: ”Vad händer i mig just nu?” och ”Vad är det jag egentligen behöver?” Det kanske bara är en kopp kaffe. Eller en fem minuters paus.

3. Inre balans – när stillheten är svårare att hitta än mobilen en måndagsmorgon

Balans är ett ord som ofta känns lika abstrakt som ”syfte” eller ”work-life-integration”. Men egentligen handlar inre balans om att kunna ta ett djupt andetag även när det känns som om kalendern kommer att explodera vilken sekund som helst.

  • Övning: Prova att införa små mikropauser under din dag. Sätt en timer på fem minuter varje timme, ställ dig upp och rör på dig eller bara titta ut genom fönstret. Ja, det kan kännas som ett slöseri med tid, men det är precis det som hjälper dig att återfå fokus och klarhet. Och, ingen har någonsin kommit på en fantastisk idé genom att stirra in i Outlook.

4. Ta dig själv på allvar, men inte för allvarligt

Det sista och kanske viktigaste rådet: Släpp fram humorn. Vi tar ofta oss själva och våra liv på ett sätt som får det att kännas som om vi bär världen på våra axlar. Sanningen är att vi alla är lite vilsna ibland. Att utveckla sin inre kompass handlar om att vara modig nog att möta den osäkerheten och samtidigt våga skratta åt den. Eller åtminstone fnissa.


Att stärka din inre kompass är en process som kräver både självdistans och nyfikenhet. På Ledargymmet tror vi på att träning inte behöver vara allvarlig för att vara effektiv. Därför erbjuder vi flera träningspass och övningar som hjälper dig att utveckla självinsikt, närvaro och inre balans – utan krystade frukostseminarier eller tusen PowerPoints. Vill du också hitta din inre vägvisare? Kom och träna med oss – vi lovar att bjuda på både skratt och insikter!

Nyfiken på hur du kan träna på Ledargymmet? Klicka på knappen.

Bli gratis medlem för att få ännu mer inspiration