Feedback – ett ord vi hör på jobbet, hemma och kanske till och med när vi tränar. Men vad betyder det egentligen? Jo, feedback är som en snäll återkoppling från dåtiden, levererad i nutiden, för att hjälpa dig (och andra) att göra framtiden ännu bättre.

När feedback ges med rätt avsikt och ton – alltså inte som en oönskad kommentar om din frisyr – kan det vara ett riktigt kraftfullt verktyg för att ge både dig och din organisation energi och tillväxt. Tänk på det som en extra boost, som när du får den där perfekta koppen kaffe som gör hela dagen bättre!

Men här är grejen: feedback handlar inte om att bara informera (“Hej, din presentation var 45 minuter lång”). Det handlar om kommunikation – att skapa en dialog som kommer från en plats av ärlighet och omtanke. Och om det finns “tillit i systemet” (det där osynliga bandet av förtroende), då kan feedback bli ett grymt bra sätt att både lära sig och utvecklas. Ja, vi pratar om en boost för hjärta, hjärna och ledarförmågor! 💪

Effektiv feedback är lite som att hålla upp en spegel för någon och visa deras beteende, utan att döma dem för det. Det handlar inte om vem de är som person, utan vad de gör – och hur det kan förbättras. Och kom ihåg, målet är inte att bli perfekt (vem orkar ens försöka med det?), utan att hela tiden förbättra sig. Som Kim Collins klokt sa:

“Sträva efter ständiga förbättringar istället för perfektion.”

Så nästa gång du får feedback – eller ger det – kom ihåg att det är en chans att växa, inte en domstol. Och om det ges på rätt sätt, kan det faktiskt kännas lite som en kram… eller åtminstone som en vänlig puff i rätt riktning. 😉

Hur bra är ni i ert team på att jobba med feedback? Sådär så att det bygger både samarbete och förbättrar effekten av ert arbete? Det kanske är dags att ta tag i det och bygga er gemensamma förmåga? Klicka på knappen och läs mer om hur du gör det tillsammans med oss på Ledargymmet!

Vill du lära dig ännu mer om feedback? Få tillgång till “Inspirerande artiklar om feedback”.